Journalisten helpen met kunstmatige intelligentie. Hoe doe je dat?

Maurits Kaptein (1983) is assistent-professor statistiek en onderzoeksmethoden aan de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde twee boeken over hoe computers menselijk gedrag voorspellen. Bij Verhalenmarkt past hij deze kennis toe in de praktijk.

“Verhalenmarkt wil dat de pitch van een freelancer landt bij media voor wie het verhaal mogelijk interessant is. Simpel gezegd: een pitch over sport moet zichtbaar zijn bij sportbladen. Ik analyseer pitches en bekijk waar media interesse in tonen. Zo leer ik de gebruiker kennen. Deze informatie zet ik om in wiskundige modellen zodat ik de computer kan leren dit gedrag te herkennen en voorspellen.”

“Pitches analyseren we op onderwerp, maar ook schrijfstijl. Denk aan de woordkeus en het gebruik van lange of korte zinnen. Journalisten en media merken daar niks van. Behalve dat ze direct pitches en opdrachten zien die ze leuk en interessant vinden. Naast het ‘matchmaken’ ben ik samen met de programmeurs betrokken bij de technische kant van Verhalenmarkt.”

Kritische klanten
“Mijn werk toepassen in de journalistiek is anders dan in andere sectoren. Nieuws en journalistieke content zijn beperkt houdbaar. Dat maakt het abstract en het probleem van matchmaken anders. Wat vandaag een goede match kan zijn, is dat misschien morgen niet meer. Media zijn bovendien een kritische klantengroep met potentieel veel macht. Juist daarom is het leuk om bij Verhalenmarkt samen te werken met mensen die weten wat het betekent om journalist te zijn. We begrijpen voor wie we Verhalenmarkt maken.”

“Het maatschappelijk belang maakt het voor mij persoonlijk heel mooi om in deze sector te werken. Het is belangrijk om te leren wat een goede nieuwsaanbeveling is voor mensen. Nu gebeurt dat vaak enkel op basis van clicks. Dat is makkelijk om te meten, maar het is de vraag of je daardoor een goed wereldbeeld krijgt. Het is veel moeilijker om een computer te leren wat een goede nieuwsselectie is, omdat je dan moet weten wat voor een goede nieuwsselectie kwantificeert. Met die vraag houd ik me bij Verhalenmarkt bezig.”