Zo maken wij de journalistiek beter

De journalistiek is in crisis. Traditionele nieuwsmedia worden hevig beconcurreerd door nieuwkomers als Facebook, Youtube en Instagram. Niet alleen dingen nieuwe media steeds nadrukkelijker naar de aandacht van lezers en kijkers, ze kapen bovendien veel advertentie-inkomsten weg. De concurrentie dwingt uitgevers te snijden in de kosten. Redacties worden kleiner, journalisten werken steeds vaker als freelancer.

Tijd én geld besparen

Gelukkig is de behoefte van lezers en kijkers naar hoogwaardige content — van diepgravende onderzoeksjournalistiek tot vermakelijke weetjes — nog altijd levensgroot. Om relevant te blijven, is het voor redacties en uitgevers noodzakelijk om deze verhalen zo snel en efficiënt mogelijk te vinden.

Verhalenmarkt heeft een nieuw uitgeefmodel ontwikkeld waarmee uitgevers en redacties fors tijd — en dus geld — kunnen besparen op het vinden en selecteren van de beste artikelen, video’s, podcasts en crossmediale producties.

Op hun beurt kunnen freelancers dankzij Verhalenmarkt veel tijd besparen op het vinden van opdrachten en het verkopen van verhalen. Tijd die ze kunnen gebruiken om hun verhalen beter te maken.

Hoe het werkt

Verhalenmarkt is het platform waarop journalisten hun ideeën voor verhalen plaatsen. Andersom plaatsen redacties hun behoeftes op Verhalenmarkt: van specifieke opdrachten voor verhalen tot freelance redacteuren voor een bureaudienst. Via slimme algoritmes brengen wij vraag en aanbod optimaal bij elkaar.

De potentiële winst is enorm. Waar een redactie nu veel tijd verliest op het aansturen van slechts een handvol freelancers, ben je op Verhalenmarkt slechts een paar muisklikken verwijderd van duizenden freelancers en tienduizenden ideeën.

Andersom hoeven freelancers niet meer eindeloos te leuren met hun verhalen. Waar een freelancer gemiddeld drie tot vijf vaste opdrachtgevers heeft, heb je via Verhalenmarkt toegang tot een netwerk van honderden bladen, tijdschriften en online media.

Iedereen profiteert

Bij Verhalenmarkt profiteert iedereen. Goede freelancers gaan meer verdienen. Uitgevers kunnen hun ondernemingen omvormen tot flexibele media-bedrijven die hun budget veel gerichter investeren in verhalen die naadloos aansluiten op de interesses van hun publiek.

En het allerbelangrijkste; de samenleving als geheel wordt beter van Verhalenmarkt. Een gezonde democratische samenleving wordt gebouwd door burgers die goed geïnformeerd zijn. Burgers die op basis van berichtgeving van kundige journalisten een afgewogen mening kunnen vormen over maatschappelijke thema’s.

Verhalenmarkt is een social enterprise, opgericht om de journalistiek beter te maken. Eventuele winsten die voortvloeien uit ons platform, worden geherinvesteerd in het beter maken van de journalistiek.